Op deze webpagina vind je een verzameling gratis tools die je kunnen helpen je online veiligheid te vergroten. Of je nu je wachtwoorden wilt beheren, je privacy wilt beschermen of meer wilt leren over veilig internetgebruik, deze gratis tools bieden praktische oplossingen zonder kosten. Klik op de links om te ontdekken hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen online dreigingen en je bewustzijn over digitale veiligheid kunt verhogen, allemaal zonder dat het je iets kost.

Heb je zelf een interessante link die er nog niet tussenstaat? Stuur ze dan gerust via e-mail: contact@digidummies.be


betternet Informatieve websites

Betternet (NL)

Betternet is een informatieve website die ouders, opvoeders en jongeren helpt om veilig en verantwoord om te gaan met technologie. De site biedt praktische tools, tips en adviezen over online veiligheid, sociale media en digitale geletterdheid. Betternet.be richt zich op het versterken van het bewustzijn rond cyberpesten, privacy en andere online risico’s, en biedt ondersteuning bij het creëren van een gezonde digitale balans voor kinderen en jongeren. Een waardevolle bron voor iedereen die zich zorgen maakt over de online wereld van de jongere generatie.

https://www.betternet.be


cybersecuritycoalition Informatieve websites

Cyber Security Coaliton (EN/NL)

De website van de Cybersecurity Coalition (https://cybersecuritycoalition.be/) is een platform dat organisaties in België ondersteunt bij het verbeteren van hun cybersecurity. De Coalitie brengt bedrijven, overheden en andere belanghebbenden samen om kennis en best practices te delen, en biedt middelen en advies om de digitale veiligheid te versterken. Het richt zich op het bevorderen van samenwerking, het verhogen van bewustzijn en het delen van informatie over cyberdreigingen en -beveiliging.

https://cybersecuritycoalition.be


cyberstart Informatieve websites

Cyberstart (NL)

De website Cyberstart van Agoria biedt bedrijven en organisaties in België ondersteuning bij het versterken van hun cybersecurity. Het platform biedt tools, kennis en diensten om bedrijven te helpen bij het verbeteren van hun digitale beveiliging, het herkennen van cyberdreigingen en het implementeren van best practices. Cyberstart richt zich op het verhogen van de bewustwording rond cybersecurity en het bevorderen van een veilige digitale werkomgeving.

https://www.cyberstart.be


aicursus Informatieve websites

De nationale AI-cursus (NL)

De Nationale AI-Cursus is een samenwerking van diverse organisaties die het belang van ‘AI-geletterdheid’ niet alleen willen onderstrepen maar ook in de praktijk willen brengen.
Leer in je eigen tempo. Alleen of met de klas. Op je computer, laptop of smartphone.
Je wordt begeleid door Jim Stolze en Vlaamse hoogleraren.
Zie hoe AI nu al toegepast wordt in jouw dagelijkse leven.

https://www.ai-cursus.be


digibank-1-1024x366 Informatieve websites

Digibanken

Heb je vragen over je digitale administratie? Wil je leren hoe je online je belastingen invult, een formulier indient of je digitale identiteit gebruikt? Of zoek je hulp bij het aanvragen van een digitale handtekening of het regelen van andere online zaken? 🤔

De digibankmedewerkers staan klaar om je te begeleiden en samen met jou de juiste digitale oplossingen te vinden voor je vragen. Of je nu hulp nodig hebt bij basisvaardigheden of specifieke online diensten, je krijgt altijd gratis en persoonlijke ondersteuning!
De Digibanken zijn door heel Vlaanderen te vinden en bieden regelmatig momenten waarop je terecht kunt voor hulp.

Op deze site kom je te weten waar de Digibanken in jouw buurt zijn.

https://digibanken.vlaanderen.be


fodeconomie Informatieve websites

Digitaal bankieren (NL)

Digitaal bankieren: dat is bankieren via je computer, tablet of smartphone.
Veel mensen vinden het handig om hun bankzaken via hun smartphone te regelen: er zijn meer dan 7 miljoen abonnementen voor mobiel bankieren in ons land. Op deze website kiest men er daarom voor om je uit te leggen hoe bankieren via je smartphone werkt. 

https://digitaalbankieren.febelfin.be


echtnep Informatieve websites

Echt-Nep (NL)

De website Echt-Nep.nl is een initiatief van de gemeente Rotterdam en de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) en richt zich op het bewust maken van online criminaliteit. De website biedt informatie over hoe je nepberichten, zoals phishingmails en valse WhatsApp-berichten, kunt herkennen. Het doel is om mensen, zowel jong als oud, te helpen veilig om te gaan met digitale middelen en risico’s van online fraude te vermijden. De campagne #ECHTNEP informeert gebruikers over hoe ze online kunnen onderscheiden wat echt en wat nep is.

https://echt-nep.nl


vrt Informatieve websites

Edubox Nepnieuws (NL)

De EduBox Nepnieuws van VRT is een educatief hulpmiddel dat gericht is op het bewust maken van leerlingen en studenten over nepnieuws en desinformatie. Het biedt interactieve materialen en lesmodules die helpen om kritisch te leren omgaan met informatiebronnen, het herkennen van nepnieuws en het ontwikkelen van digitale geletterdheid. Het doel is om jongeren beter te wapenen tegen misleidende informatie en hen te leren hoe ze betrouwbare nieuwsbronnen kunnen herkennen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/17/nepnieuws/video


fodeconomie Informatieve websites

FOD Economie (NL)

De webpagina van de Federale Overheidsdienst Economie biedt informatie over de verschillende vormen van consumentenbedrog. Het legt uit hoe consumenten kunnen worden misleid of bedrogen door bedrijven, bijvoorbeeld via valse aanbiedingen, misleidende reclame of frauduleuze praktijken. De site geeft ook tips over hoe je deze praktijken kunt herkennen en wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen fraude.

https://economie.fgov.be/nl/themas/consumentenbescherming/stop-bedrog/verschillende-vormen-van


hoezomediawijs Informatieve websites

Hoe? Zo! Mediawijs (NL)

De website biedt informatie en hulpmiddelen om mensen, vooral jongeren, mediawijsheid bij te brengen. Het richt zich op het herkennen van betrouwbare en onbetrouwbare informatie, het omgaan met social media, en het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden in de digitale wereld. De site biedt praktische tips, tests en artikelen om gebruikers te helpen bewust en verantwoord met media om te gaan. Het is een bron voor educatie over hoe je jezelf kunt beschermen tegen misinformatie, online manipulatie en andere digitale gevaren.

https://www.hoezomediawijs.nl


ikbeslis Informatieve websites

Ik Beslis (NL)

De website ikbeslis.be richt zich op het informeren en helpen van jongeren, leerkrachten en ouders over het belang van privacy, zowel online als offline. Via verhalen, filmpjes en nuttige tips, gepresenteerd door de mascotte Gustave de Egel, leren jongeren hoe ze controle kunnen houden over hun persoonlijke gegevens, zoals wat ze online delen, wanneer ze hun webcam gebruiken, of aan wie ze hun gsm-nummer geven. Het doel van de site is om jongeren bewust te maken van hun privacyrechten en hen te ondersteunen in het beschermen van hun gegevens. De informatie op de website is betrouwbaar en wordt ondersteund door het WAT WAT-label.

https://www.ikbeslis.be


imecdigimeter Informatieve websites

Imec Digimeter (NL)

De Digimeter van imec is een digitaal meetinstrument dat wordt gebruikt om de digitale transformatie en het gebruik van technologie in de samenleving te monitoren. Het richt zich op de adoptie van technologieën, zoals internet, smartphones en sociale media, en meet de digitale vaardigheden en gedragingen van verschillende doelgroepen. De resultaten van de Digimeter bieden inzichten in de digitale kloof en de trends binnen de digitale samenleving.

https://www.imec.be/sites/default/files/2025-03/imec.digimeter-2024-rapport.pdf


internetmatters Informatieve websites

Internet Matters (NL)

De website Internet Matters.org biedt ondersteuning en informatie aan ouders, verzorgers en opvoeders om kinderen en jongeren veilig en verantwoord te laten omgaan met digitale technologie. De site biedt praktische tips, advies en hulpmiddelen over onderwerpen zoals online veiligheid, privacy, het voorkomen van cyberpesten, en het bevorderen van een gezonde digitale balans. Het doel is om jongeren te helpen navigeren in de digitale wereld en om hen te beschermen tegen online risico’s.

https://www.internetmatters.org/nl


isdatechtzo Informatieve websites

Is dat echt zo? (NL)

Verzonnen berichten, video’s die zijn bewerkt en cijfers die niet kloppen. Vraag jij jezelf wel eens af of iets echt zo is? Deze site laat zien hoe nepnieuws werkt en waar je op kan letten.

https://www.isdatechtzo.nl


kloptdatwel Informatieve websites

Klopt da wel? (NL)

Nieuwsberichten verspreiden zich via alle soorten kanalen. Ook op TikTok, Instagram en andere sociale media zien we wat er in de wereld gebeurt. Maar is alles wat je daar ziet echt? Het is onmogelijk om ons af te schermen voor nepnieuws. Maar we kunnen wel kritisch leren omgaan met de informatie die op ons afkomt. Stel jezelf daarom de vraag: “Klopt da wel?”

https://www.vlaanderen.be/cultuur-sport-en-vrije-tijd/media/klopt-dat-wel


medianest-1024x279 Informatieve websites

Medianest (NL)

Medianest.be is een handige website voor ouders en opvoeders die op zoek zijn naar tips en informatie over mediawijsheid en online veiligheid voor kinderen en jongeren. De site biedt praktische adviezen om kinderen te ondersteunen in een digitale wereld, met aandacht voor zowel de voordelen als de risico’s van het internet. Van veilige internetgewoonten tot het omgaan met sociale media en gaming, Medianest.be helpt ouders om in gesprek te gaan met hun kinderen over verantwoord online gedrag. Een waardevolle bron voor iedereen die de digitale ontwikkeling van jongeren wil begeleiden!

https://www.medianest.be


mediawijs Informatieve websites

Mediawijs (NL)

Mediawijs is een Belgische website die zich richt op het bevorderen van digitale geletterdheid en mediawijsheid. De site biedt informatie, tips en tools om veilig en kritisch met digitale media om te gaan. Het richt zich zowel op jongeren als op ouders, opvoeders en professionals, en behandelt onderwerpen zoals privacy, online veiligheid, nepnieuws en verantwoord internetgebruik. Mediawijs helpt gebruikers om bewust en verantwoord gebruik te maken van digitale technologieën en media.

https://www.mediawijs.be/nl


logo-mediawijsheid2 Informatieve websites

Mediawijsheid (NL)

De website mediawijsheid.nl biedt informatie en ondersteuning over het verstandig en veilig omgaan met media en technologie. Het richt zich op het bevorderen van digitale geletterdheid, zodat gebruikers, vooral jongeren, kritisch en verantwoord gebruik maken van media. De site biedt tips, tools en inspiratie om mediawijsheid te versterken, en helpt mensen bij het herkennen van betrouwbare informatie en het beschermen van hun privacy online.

https://www.mediawijsheid.nl


safeonweb Informatieve websites

Safe on web (NL)

Safe on Web is een website van het Belgische Centrum voor Cybersecurity die informatie en tips biedt over hoe je veilig online kunt zijn. De site richt zich op het verhogen van bewustzijn over cyberdreigingen, zoals phishing, malware en online fraude, en biedt praktische adviezen om jezelf te beschermen. Daarnaast geeft de website actuele waarschuwingen over digitale bedreigingen en biedt het hulpmiddelen om je privacyveiligheid op het internet te verbeteren. Het is een waardevolle bron voor zowel beginners als gevorderden die hun online veiligheid willen versterken.

https://safeonweb.be/nl


image Informatieve websites

Switch-to-EU (NL)

Maak jij je ook zorgen over je privacy en machtsmisbruik door Amerikaanse techbedrijven? Deze website helpt je om de switch te maken naar Europese en open-source alternatieven.

https://www.switch-to.eu/nl


veiliginternetten Informatieve websites

Veilig Internetten (NL)

Veiliginternetten.nl is een Nederlandse website die informatie en tips biedt over veilig en verantwoord gebruik van het internet. De site richt zich op het vergroten van bewustzijn over online veiligheid en helpt gebruikers, zowel individuen als organisaties, om zich te beschermen tegen digitale gevaren zoals phishing, malware, en identiteitsdiefstal. Daarnaast biedt de website ook tools en adviezen voor veilig online gedrag.

https://veiliginternetten.nl


weerbaaronline-1024x686 Informatieve websites

Weerbaar online (NL)

Deze praktische gids werd door UCLL Hogeschool en Mediawijs ontwikkeld in een poging een antwoord te geven op de vraag hoe men pedagogisch moet omgaan met online agressie van kinderen, jongeren en/of volwassenen ondersteund door een organisatie binnen het VAPH of Jeugdhulp. Voor de eenvoud spreken we in deze gids over ‘cliënten’ waaronder zowel kinderen, jongeren als volwassenen uit bovengenoemde settings verstaan worden.

https://www.mediawijs.be/nl/weerbaaronline