In een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, is het essentieel om bewust te zijn van de uitdagingen en risico’s die daarmee gepaard gaan. Digitale veiligheid en de invloed van grote technologiebedrijven zijn thema’s die ons allemaal aangaan. Of je nu een techneut bent, een bezorgde burger of gewoon nieuwsgierig naar de impact van technologie op onze samenleving, er zijn talloze boeken die deze onderwerpen grondig verkennen.

Op deze pagina vind je een zorgvuldig samengestelde selectie van toegankelijke boeken die inzicht bieden in digitale veiligheid, privacykwesties, en de macht van big tech. Deze titels zijn geschreven voor een breed publiek en vereisen geen technische expertise, zodat iedereen kan profiteren van de waardevolle informatie die ze bieden. Ontdek hoe je jezelf kunt beschermen, welke ethische vragen er spelen, en wat de toekomst van technologie voor ons in petto heeft. Duik in deze literatuur en versterk je kennis over de digitale wereld om je heen!


carelesspeople Boekentips

Careless people
Sarah Wynn-Williams

Nee, je smartphone luistert je heus niet af. Of toch wel? Het is soms moeilijk om te weten wat je nog moet geloven over digitale media en het internet. Je moeder zegt het ene, de buurman beweert het omgekeerde… en jij vraagt je intussen vooral af wat je wachtwoord ook alweer was. Dit boek reikt je de antwoorden aan die je zoekt. Van hoe het nu écht zit met die smartphone-spionnen tot Eerste Hulp Bij Online bankieren. Want mee zijn en blijven met al die digitale ontwikkelingen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zetten we in dit boek de feiten op een rij over 23 veelgehoorde mythes. Ook delen we herkenbare verhalen van anderen, praktische tips, interessante cijfers en nog veel meer. Ken je na de laatste zin de waarheid over alles wat er beweegt online? Niet helemaal. Maar je hebt wél een handig kompas op zak om vol vertrouwen te navigeren door de digitale wereld van vandaag.


ditwiljeechtnietweten-683x1024 Boekentips

Dit wil je écht niet weten
Huib Modderkolk

Ik wil dit eigenlijk niet weten,’ krijgt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk regelmatig te horen wanneer hij vertelt over de gevaren van moderne technologie. Diezelfde houding treft hij bij bedrijven en de overheid.
Als hij zelf doelwit wordt van een inlichtingenoperatie, ondervindt Modderkolk de gevolgen van die naïeve opstelling. Zijn daaropvolgende onderzoek brengt hem bij mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, stap voor stap laten zien dat internet een magnifiek wapen is. Van Den Haag tot Sint Petersburg en van Eindhoven tot Teheran stuit hij op angstaanjagende verhalen die normaal verborgen blijven. Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden, waarom Nederland een risicovol detectiesysteem verspreidde en hoe ver China wereldwijd is doordrongen in kritieke systemen. Dit wil je écht niet weten is – net als Modderkolks alom geprezen bestseller Het is oorlog maar niemand die het ziet – een bloedstollende pageturner over de schaduwkanten van de online samenleving.


gehacktwatnu Boekentips

Gehackt, wat nu?
Nathalie Claes

In een tijd waarin digitale dreigingen op de loer liggen, is informatieveiligheid niet langer een kwestie van IT, maar van mensen. In Gehackt, wat nu? ontdek je de vaak onzichtbare gevaren die bedrijven dagelijks bedreigen, en waarom juist de mens de sleutel is tot effectieve beveiliging.

Dit boek biedt een unieke blik op cyberbeveiliging door de menselijke factor centraal te stellen. Het gaat niet over complexe technische termen of dure software, maar over hoe menselijke fouten, sociale manipulatie, en bedrijfsprocessen kunnen leiden tot kwetsbaarheden. Door begrijpelijke voorbeelden en praktische tips helpt het boek managers zonder diepgaande IT-kennis om te begrijpen hoe ze hun organisatie kunnen beschermen tegen digitale aanvallen. Leer hoe hackers denken, hoe jouw medewerkers de eerste verdedigingslinie vormen, en hoe een sterke veiligheidscultuur het verschil kan maken. Met inzichten uit twintig jaar ervaring als Chief Information Security Officer, biedt Nathalie Claes een toegankelijke en mensgerichte benadering van informatieveiligheid die elke ondernemer moet kennen.


hetisoorlog Boekentips

Het is oorlog maar niemand die het ziet
Huib Modderkolk

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk deed jarenlang onderzoek naar de digitale wereld. Hij begon als leek, maar won steeds meer het vertrouwen van bronnen, die hem de schaduwkant van de moderne wereld toonden. Modderkolk beschrijft in Het is oorlog maar niemand die het ziet stapsgewijs hoe groot onze afhankelijkheid van technologie is en welke risico’s daarmee gepaard gaan. Vijandige regimes dringen ongezien Nederlandse organisaties binnen en overheden en bedrijven slurpen data. Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van de Nederlandse veiligheidsdiensten? En hoe kunnen we onszelf beschermen? Met deze nieuwe editie van Modderkolks klassieker, en het succesvolle audio- en e-book, loopt de verkoop al richting de 100.000 exemplaren!
Niemand kan straks nog zeggen dat de Nederlandse burger niet gewaarschuwd werd.


ikweetjewachtwoord-640x1024 Boekentips

Ik weet je wachtwoord
Daniël Verlaan

Je koopt iets op Marktplaats en even later wordt je bankrekening geplunderd; je slimme thermostaat is gegijzeld en zolang je niet betaalt blijft het 37 graden in je huis; je gloednieuwe beveiligingscamera zegt opeens ‘suck my dick’ tegen je. Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen. Het zijn griezelige, maar ook verbluffende verhalen. Met gevaren waar je je tegen kunt beschermen. Hoe? Daar weet techjournalist Daniël Verlaan alles van. Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde. Ik weet je wachtwoord wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Lees de verhalen van Daniël Verlaan en wees voorbereid. Daniël Verlaan (1989) is een van de belangrijkste techjournalisten van het moment. Hij werkt voor RTL Nieuws. In 2019 ontving hij de Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, en de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.


jegezichtisnuvanons-706x1024 Boekentips

Je gezicht is nu van ons
Kashmir Hill

Wat als er een app bestond waarmee iemand op basis van één foto alles over je te weten kan komen?

Je adres, je salaris, je zoekgeschiedenis en nog veel meer. Slecht nieuws: die technologie bestaat al. En als we er niks tegen doen, is dit het einde van privacy as we know it.

In deze onthutsende non-fictie thriller beschrijft Kashmir Hill, tech-verslaggever van The New York Times, hoe één start-up zich heeft ontwikkeld tot de drijvende kracht achter een technologie die onze samenleving kan ontwrichten.

Clearview AI heeft tientallen miljarden foto’s in haar database (ja, ook van jou) en belooft met een nauwkeurigheid van 99 procent iedereen te kunnen identificeren op basis van slechts één momentopname van een gezicht. Ongereguleerd breidt het de macht van de politie en bedrijven uit tot een angstaanjagend, dystopisch niveau.


jehebtwelietsteverbergen-650x1024 Boekentips

Je hebt wél iets te verbergen
Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis

Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging
De Belastingdienst zag hoe je er kwam
Apple hield bij hoelang je er bleef
Amazon hoorde wat je er zei
En Google wist al dat je het van plan was

In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is.
Ze leren smartphones kraken en computers hacken, voelen hoge ambtenaren en datahandelaren aan de tand en interviewen de scherpste denkers over privacy en surveillance. Zo leggen ze bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor ons allemaal.
Dit boek is het resultaat van jarenlange diepgravende onderzoeks- en datajournalistiek naar privacy en surveillance voor De Correspondent, waarvoor Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis verschillende journalistieke prijzen wonnen.


mijnsmartphoneluistertmijaf Boekentips

Mijn smartphone luistert mij af
Mediawijs

Nee, je smartphone luistert je heus niet af. Of toch wel? Het is soms moeilijk om te weten wat je nog moet geloven over digitale media en het internet. Je moeder zegt het ene, de buurman beweert het omgekeerde… en jij vraagt je intussen vooral af wat je wachtwoord ook alweer was. Dit boek reikt je de antwoorden aan die je zoekt. Van hoe het nu écht zit met die smartphone-spionnen tot Eerste Hulp Bij Online bankieren. Want mee zijn en blijven met al die digitale ontwikkelingen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zetten we in dit boek de feiten op een rij over 23 veelgehoorde mythes. Ook delen we herkenbare verhalen van anderen, praktische tips, interessante cijfers en nog veel meer. Ken je na de laatste zin de waarheid over alles wat er beweegt online? Niet helemaal. Maar je hebt wél een handig kompas op zak om vol vertrouwen te navigeren door de digitale wereld van vandaag.


veiligonline Boekentips

Veilig online
Marc Huyghebaert

In ‘Veilig Online: Mijn Reis Naar Digitale Beveiliging’ neemt Marc Huyghebaert je mee op een ontdekkingsreis door het landschap van internetveiligheid, gezien door de lens van zijn persoonlijke ervaringen en uitgebreide onderzoek. Dit boek is het resultaat van zijn jarenlange toewijding aan het schrijven over de meest dringende onderwerpen in cybersecurity, nu samengebracht in een enkele, uitgebreide gids. Van de basisbeginselen van online privacy tot diepgaande tactieken voor het afschermen tegen cyberdreigingen, Marc deelt zijn inzichten en adviezen om de lezer te helpen navigeren door de complexiteit van de digitale wereld met vertrouwen en kennis. Geschreven voor nieuwsgierige geesten, technologie-enthousiastelingen, en iedereen daartussenin, ‘Veilig Online’ is uw persoonlijke compendium voor een veiliger digitaal bestaan.